Södermanland 010­-188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Eskilstuna
Strängnäs

Västmanland/Övriga 010-­188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Köping
Sala
Västerås
Enköping (endast måndagar)
Göteborg
Partille
Västra Frölunda

Clementiner

Om Clementiner

Clementiner

Det finns en hel rad små, apelsinliknande citrusfrukter inom arten småcitrus – Citrus reticulata. Clementin tillhör en av flera sortgrupper (Clementina-gruppen). Det är ett medelstort citrusträd med vintergröna blad och vita till svagt rosa, väldoftande blommor. Frukten har orange skal och orange fruktkött. Utmärkande för clementinen är den intensiva, söta och uppfriskande smaken. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. Frukten innehåller inga eller få kärnor.

Som släkte har citrusträden sitt ursprung i Södra Asien. Ursprunget till arten småcitrus är inte helt klarlagd. Citrus-släktet rymmer stor variation och arter och sorter blandar sig lätt med varandra. De småcitrusfrukter som först började säljas i Sverige kallades för mandariner. Även i detta fall rör det sig om en sortgrupp, Citrus reticulata Deliciosa-gruppen. Småcitrus i denna grupp är som regel små, söta och tunnskaliga, med många kärnor. Clementinen är lite större, saftigare och som regel kärnfri. Den har uppstått genom en korsning mellan småcitrus ur Deliciosa-gruppen och pomerans, en storcitrusart i Amara-gruppen. Frukten har döpt efter sin upphovsman, den algeriske prästen Pierre Clément. Största producentländer av clementiner är Spanien och Marocko. Precis som andra citrusfrukter är clementiner mycket C-vitamin rika.

Fakta om Clementiner

Näringsvärden, per 100 g färsk frukt (småcitrus):

• fibrer 1,9 g
• energi 184 kJ/44 kcl
• kolhydrater 8,9 g
• fett 0,2 g
• C-vitamin 31 mg
• järn 0,2 mg
• vatten 88 g

Användning:
Clementin kan ätas färsk som den är och användas färsk i sallader, desserter och bakverk. Den kan också pressas till juice och användas för att utvinna smak– och doftämnen.

Försäljningsperiod:
November till mars, med import till Sverige från huvudsakligen Marocko och Spanien.

Hållbarhet och förvaring:
Hållbarheten varierar med sort, följande uppgifter kan ses som ett skattat genomsnitt:

10–14 dagar vid 0–3°C
7–10 dagar vid 2–5°C
3–5 dagar vid 20°C

Bäst förvaras clementiner vid 0–4°C och 85–90 % relativ luftfuktighet.

Känslighet:
Clementinen är känslig för värme och uttorkning och även för kylskador. Den producerar lite etylen men är inte känslig för etylen.

Vanliga sorter Clementiner

Varukorg

Varukorgen är tom
Prova på Friskis&Svettis utbud i Eskilstuna och Västerås. Kontakta Frukt Direkt för mer information
Varukorgen är tom 0 varor, 0.00 kr

User Login link Fancy login style

X
Du kan logga in med ditt kundnamn eller e-post adress.
Lösenordsfältet skiljer på stora och små bokstäver.
Laddar