Apelsiner
Om Apelsiner

Apelsin är ett citrusträd som blir 5–8 m högt. Det är en sortgrupp inom arten storcitrus. Som alla citrusträd har det vintergröna blad. Blommorna är stora, väldoftande och vita. Frukten är som regel nästan klotrund, fruktskalet skyddar fruktköttet mot uttorkning. Smaken varierar mellan olika sorter, en apelsin kan vara syrlig till söt, den är mycket C-vitaminrik. Det finns många olika apelsinsorter och sorterna brukar delas in i blonda apelsiner respektive blodapelsiner. Hos många förädlade sorter saknas frön (kärnor). Apelsinen är egentligen ett bär.
Apelsinen har troligen sitt ursprung i södra Kina. Namnet apelsin är lånat från tyskans Apfelsine som betyder kinesiskt äpple. Från Kina har apelsinen förts västerut till Indien och Sydeuropa där den odlats sedan 1400-talet. I Sydeuropa odlades apelsinträdet förts som prydnadsträd. Kommersiell odling av apelsiner inleddes i Spanien först på 1700-talet och i Italien 100 år senare.
I dag odlas apelsiner i alla världsdelar, särskilt i de subtropiska områdena i Brasilien och USA. Dessa länder är de största apelsinproducenterna.
Fakta om Apelsiner
Näringsvärden per 100 g färsk frukt:
• fibrer 1,9 g
• energi 216 kJ/52 kcl
• kolhydrater 10,8 g
• fett 0,1 g
• C-vitamin 53 mg
• järn 0,2 mg
• vatten 86 g
Användning:
Apelsiner äts färska som de är eller i sallader. Apelsiner ger också god saft, juice och marmelad.
Citrusfrukter är en viktig C–vitaminkälla.
Försäljningsperiod:
Importeras hela året, under vinterhalvåret från Spanien, Marocko, Israel samt Italien. Under sommarhalvåret importeras de från Sydafrika, Swaziland, Uruguay, Brasilien och Argentina.
Hållbarhet och förvaring:
Lagringstid och ideal lagringstemperatur varierar mellan olika apelsinsorter.
I detaljistledet kan lagringstiden på ett ungefär sägas vara
2–3 veckor vid 2–5°C
1–2 veckor vid 20°C
Känslighet:
Apelsiner är känsliga för kylskador men är inte särskilt känsliga för uttorkning eller förvaring i rumstemperatur. De producerar lite etylen men är inte känsliga för etylen.
Vanliga sorter Apelsiner