Södermanland 010­-188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Eskilstuna
Strängnäs

Västmanland/Övriga 010-­188 20 40

Frukt Direkt leveransområden:

Köping
Sala
Västerås
Enköping (endast måndagar)
Göteborg
Partille
Västra Frölunda

Kiwi

Om Kiwi

Kiwi

Kiwi är en frukt som växer på en slingrande, bladfällande buske som kan bli 8–10 m hög. Han- och honblommor sitter på olika buskar, de är orangegula. Honblommorna ger upphov till den avlånga och ludna kiwifrukten. I Sverige är grön kiwi vanligast. Skalet är brunludet och fruktköttet klargrönt, mjukt och saftigt. Smaken är frisk och syrlig och påminner om smaken hos krusbär. Gul kiwi har ett slätt skal, med en liten knopp i ena änden. Det saftiga fruktköttet är gult, med små rödsvarta kärnor. Gul kiwi saknar helt den syrlighet som finns i grön kiwi. Smaken är tropiskt söt, och kan beskrivas som en blandning av smakerna från mango, persika och citrus. Röd kiwi är lite trindare än den gröna och gula sorten och har liksom gul kiwi ett slätt skal. Fruktköttet i fruktens mitt, närmast kärnorna, är rödaktigt, i övrigt kan färgerna variera mellan gult och grönt ut mot skalet. Den smakar som en blandning mellan den gröna och den gula kiwin. Grön kiwi är rik på C-vitamin.

Kina är kiwins ursprungsland och frukten kallas även för kinesiskt krusbär. Numera odlas kiwi i Kalifornien, Medelhavsländerna och på Nya Zeeland där frukten är en viktig exportvara. Den har uppkallats efter Nya Zeelands nationalsymbol kiwifågeln.

Frukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och lagras och transporteras vid 0°C. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden.

Grön och röd kiwifrukt innehåller ett enzym (actinidin) som bryter ner protein och hindrar gelatin från att stelna. Färsk kiwi ska därför inte användas i fruktgeléer. De proteinnedbrytande egenskaperna kan användas för att möra seg biff; stryk på saft från en kiwifrukt. Negativa effekter av den proteinnedbrytande förmågan uppstår om mosad kiwi blandads med grädde. En obehaglig smak utvecklas efter någon kvart. Det går däremot bra att dekorera gräddtårtor med kiwi i skivor.

Fakta om Kiwi

Näringsvärden, per 100 g färsk frukt:
• fibrer 3,8 g
• energi 234 kJ/56 kcl
• kolhydrater 10,2 g
• fett 0,4 g
• C-vitamin 63 mg
• järn 0,3 mg
• vatten 84 g

Användning:
Kiwifrukten kan ätas mogen och omogen. De omogna frukterna har syrligare smak. När frukten är mogen ger fruktköttet efter för ett lätt tryck. Fruktkött och frön äts med sked. Frukten kan också användas som dekoration på tårtor eller i desserter, sedan den skalats och skivats.

Försäljningsperiod:
Hela året. Importeras till Sverige från Nya Zeeland, Medelhavsområdet, Chile.

Hållbarhet och förvaring:
Kiwi har god hållbarhet, upp till 6 månader vid 0°C och 95 % relativ fuktighet (bästa lagringsförhållanden). Knappt mogna frukter kan hålla 7–10 dagar vid 20°C och 60 % relativ fuktighet. Gul kiwi säljs som regel ätmogen och har därför kortare hållbarhet.

Känslighet:
Kiwifrukten är inte särskilt känslig för vare sig kylskador eller värme. Däremot är frukten känslig för uttorkning och för etylen. Den producerar lite etylen.

Vanliga sorter Kiwi

Varukorg

Varukorgen är tom
Prova på Friskis&Svettis utbud i Eskilstuna och Västerås. Kontakta Frukt Direkt för mer information
Varukorgen är tom 0 varor, 0.00 kr

User Login link Fancy login style

X
Du kan logga in med ditt kundnamn eller e-post adress.
Lösenordsfältet skiljer på stora och små bokstäver.
Laddar